Wratten

Wratten

Wratten zijn lokale vergroeiingen van de huid, in de vorm van een rond bobbeltje. Ze worden veroorzaakt door virussen van de HPV familie (humaan papillomavirus). Hiervan bestaan er meer dan 100. Wratten zijn onschadelijk er verdwijnen vaak vanzelf. Dit kan wel tot meer dan 2 jaar duren.

Wratten zijn besmettelijk, ze worden opgelopen wanneer het virus wordt overgedragen. Bij genitale wratten is dit bij seksueel . Drie tot zes maanden na besmetting ontstaan de wratten. Kinderen hebben hier vaker last van dan volwassenen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling van wratten.

De eigen huisarts kan de wrat aanstippen of wegsnijden. Meestal wordt gekozen voor aanstippen. Bij wratten die er al langer zitten, kan het wel 5 tot 10 keer nodig zijn om aan te stippen. Er zijn producten beschikbaar waarmee u thuis de wrat kunt aanstippen. Deze producten kunt u bij uw eigen apotheek of drogisterij kopen of u geeft ons opdracht om dit op uw naam te regelen bij een geregistreerde EU-apotheek of EU-drogisterij.

Volg bij het gebruik van deze middelen de bijgeleverde instructies.

Toon meer