Spataderen

Spataderen

Spataderen (varices) zijn vergrote, donkerblauwe, kronkelende aderen, meestal vlak onder de huid, maar soms ook dieper gelegen. Ze komen meestal voor op de benen, enkels of voeten. Spataderen zijn het gevolg van lekkende aderkleppen. Hierdoor hoopt het bloed zich in de aderen op en rekt deze uit.

Spataderen kunnen erfelijk zijn, maar ook door veel staan kunnen spataderen ontstaan. Hormonen, zwangerschap en trombose verhogen tevens de kans. In veel gevallen veroorzaken spataderen geen klachten. Veelal wordt het als niet mooi ervaren. Eventuele symptomen van spataderen zijn: een zwaar en moe gevoel in de benen, soms gepaard met trillingen.

Met een spatader behandeling is het mogelijk spataderen te verwijderen of minder zichtbaar te maken. Voorbeelden van spatader behandelingen zijn compressie therapie (dichtdrukken van spatader), sclerocompressietherapie (inspuiten van spataderen), strippen (operatief verwijderen) en endoveneuze-laserbehandeling (dichtbranden). Er zijn bovendien middelen tegen spataderen, zoals crèmes, tabletten en olie's die de zichtbaarheid van de spataderen verminderen. U kunt deze bij uw eigen apotheek of drogisterij kopen of u geeft ons opdracht om dit op uw naam te regelen bij een geregistreerde EU-apotheek of EU-drogisterij. Bij receptplichtige medicijnen regelen wij ook een consult voor u met een echte geregistreerde EU-arts.

Toon meer