Combinatiepil

Receptplichtige medicijnen

Zagolie.info biedt geen (receptplichtige) medicijnen aan. Op uw verzoek kunnen wij wel - op uw naam en voor uw rekening - een consult met een onafhankelijke arts voor u regelen, dit eventueel in combinatie met een door u op te geven voorkeursbehandeling welke zal worden verkocht en geleverd door een onafhankelijke apotheek. Bij zo'n consult vult u eerst een medische vragenlijst in en selecteert u een voorkeursbehandeling. Een arts zal uw antwoorden evalueren en kan besluiten een recept uit te schrijven. Wij sturen het recept dan door naar een apotheek die u het medicijn zal toesturen.

Combinatiepil

De combinatiepil is de meest gebruikte anticonceptiepil en bevat twee hormonen:
- oestrogeen (meestal in synthetische vorm aanwezig onder de naam 'ethinylestradiol')
- progestageen

De combinatiepillen zijn te onderscheiden in verschillende fasenpillen:
- Eénfase anticonceptiepil
- Tweefasen anticonceptiepil
- Drie- en vierfasenpil

Eénfase anticonceptiepil Zoals de naam al doet vermoeden bevatten alle tabletten uit de hele strip (gedurende de hele fase) dezelfde samenstelling van oestrogeen en progestageen. Er zijn lichte en zware varianten van éénfasepillen. Doordat de lichte pillen minder hoge doseringen oestrogeenhormonen bevatten, zijn er meestal minder bijwerkingen.
- Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen.
- Lichte sub-50-pil: Bevat 30-37,5 microgram oestrogeen.

Tweefasen anticonceptiepil Bij de tweefasen anticonceptie is de pilstrip in 2 delen (fasen) verdeeld. In de eerste fase van de pilstrip bestaat de pil uit een andere samenstelling van hormonen dan de tabletten uit de tweede fase van de pilstrip. Doordat de pillen per ´fase´ een andere kleur hebben, kunt u goed zien dat er verschil zit in de tabletten. Door de wisselende samenstelling van de tweefasen pil wordt de natuurlijke verandering van de hormonen tijdens een menstruatiecyclus nagebootst.

Drie- en vierfasen anticonceptiepil Vergelijkbaar met de tweefasen pil, heeft de driefasen pil gedurende de pilstrip 3 kleuren en ook drie verschillende samenstellingen. Ook hierbij hebben de wisselende samenstellingen van de driefasenpil te maken met het nabootsen van de natuurlijke cyclus. Bij iedere fase in deze pilstrip wordt de hoeveelheid prostageen per pil verhoogd. De aanwezige oestrogenen per pil wordt in de tweede fase verhoogd of is in alle fasen dezelfde.

Ook bestaan er vierfase pillen. Dat zijn anticonceptiepillen die naast estradiol ook dienogest bevatten.

U kunt de combinatiepil bij uw eigen apotheek of drogisterij kopen of u geeft ons opdracht om dit op uw naam te regelen bij een geregistreerde EU-apotheek of EU-drogisterij. Bij receptplichtige medicijnen regelen wij ook een consult voor u met een echte geregistreerde EU-arts. 

Toon meer